De bästa dejtingaktiviteterna: undvik en tråkig dejt 

Att dejta kan vara både trevligt och svårt på samma gång. Det är många känslor och förhoppningar knutna till en dejt, och inte minst är det många tankar om vad du ska göra på första dejten för att komma vidare till en andra. Väldigt många går till ett kafé där de sitter mittemot varandra och ställer de vanliga frågorna om fritidsaktiviteter och familjerelationer.

För den del är det tryggt att den första dejten är så oskyldig och offentlig som en fika på ett kafé, medan andra tycker det är tråkigt och får nästan känslan av att vara på en anställningsintervju. 

Undvik känslan av anställningsintervju 

Att göra något socialt tillsammans med vänner till antingen dig eller den du ska gå på dejt med, kan vara den allra bästa första dejten. En social dejt av det slaget kan vara att gå på en konsert, en utställning eller något annat trevligt. Det viktiga är att ni båda slappnar av tillsammans med andra och slipper känna det som att ni är på en anställningsintervju. Vänner vill vara en del av samtalet och det leder vanligtvis till en avslappnad samtalston som gör det lättare att lära känna varandra på ett naturligt sätt.Samtidigt får du en chans att se hur personen som du är på dejt med fungerar tillsammans med andra och det kan ge dig mycket nyttig information om det här är en person som du vill fortsätta att lära känna eller inte.  

Om du istället vill vara själv med din dejt men ändå göra något mer avslappnat än att gå på ett kafé, kan du ordna en trevlig picknick på stranden eller i en park. Ni kan också arrangera några trevliga aktiviteter var som ni kan göra tillsammans, och låta alla utom den första vara överraskningar. 

Här kommer några tips på aktiviteter:

Det finns självklart både för- och nackdelar med alla de här aktiviteterna. Så välj en aktivitet utifrån de intressen som du vet att personen som du ska gå på dejt med har. Om vederbörande har talat om att snö är det värsta han eller hon vet, så är det sannolikt ingen bra idé att ordna en dejt i pulkabacken eller skidspåret.

Undvik de här misstagen

Oavsett vad ni ska göra på er första dejt är det viktigt att du undviker att göra det stora misstaget att kolla mobilen hela tiden. Det är personen som du är på dejt med som ska ha hela din uppmärksamhet, i alla fall om du vill att dejten ska bli lyckad och leda till ytterligare en. Använda tiden till att lyssna på det som den andra parten har att säga, se varandra i ögonen och lär känna varandra.

Tänk på att visa intresse för det som den andra personen säger. Det är få saker som är så trista som en person som bara pratar om sig själv. Även om dejten går bra, och du känner att personen som du är på dejt med är lika intresserad av dig som du är i honom eller henne, är det viktigt att inte gå för långt. Sex på första dejten kan vara frestande men det finns mycket att vinna på att hålla sig i skinnet. Det gäller i alla fall om du är tillräckligt intresserad för att se om det kan bli en långvarigt förhållande.

Ett bra samtal

Ni måste prata med varandra för att lära känna den motsatta parten, och då dyker självklart frågan om vad ni ska prata om upp. Det finns trots allt en del ämnen som inte är så smart att ta upp på första dejten, och del saker bör ni kanske klara av på en gång. 

Det bästa och viktigaste rådet är att vara öppen och tydlig med vad du har för mål med din dejting. Är du på jakt efter pojk- eller flickvän, någon att ha sex med eller en partner för resten av livet? Det är ingen mening med att ses flera gånger om ni är ute efter helt olika saker. Det kan också vara ett klokt drag att prata om intressen så att ni kan ta reda på om ni har något gemensamt. Gillar ni samma typ av semestrar, eller vill du bara ligga på en sandstrand medan en semester för din dejt innebär att bestiga så många fjälltoppar som möjligt? 

Ska det bli fler dejter, för att inte tala om ett livslångt förhållande, är det viktigt att ni har några gemensamma drömmar och värderingar. Därför bör ni prata om era drömmar, vilka behov ni har och vilka värderingar som ni anser är viktiga.

Man kan också prata om hobbyer. Hittar du ett gemensamt intresse kommer samtalet automatiskt att flyta bra. Det spelar ingen roll vad intresset är. Oavsett om det är skidåkning eller ett sidoprojekt som att skapa en webbplats, kommer det fortfarande att få igång konversationen.

För att få igång ett bra samtal är det viktig att ställa öppna frågor. Öppna frågor är sådana som inte går att svara ja eller nej på. Då går det att ställa följdfrågor och vips så har ni fått igång ett bra samtal som leder till fler frågor och mer information om er som personer. 

Det här ska du inte prata om på första dejten

Precis som det finns en rad saker och ämnen som det kan vara klokt att prata om vid en tidig tidpunkt, finns det också en rad saker och ämnen som du inte ska ta upp på den första dejten. Har du varit med om ett trauma är det något som du bör vänta med att prata om tills ni har lärt känna varandra lite mer. Det kan helt enkelt blir för mycket för den andra parten att hantera så intim och djupgående information, och särskilt när knappt känner varandra. Tidigare relationer, kärlekssorg, sexupplevelser och smärtsamma uppbrott är också ämnen som inte är lämpliga samtalsämnen under den första dejten. 

Sammanfattning

Numera träffar par ofta varandra via dejtingappar som Tinder och Happn i stället för på krogen, via vänner och bekanta eller på jobbet. Det innebär att vi efter att ha matchat och chattat lite måste ses på en första dejt. Det är mycket känslor knutna till den första dejten och många funderar på vad de bör och inte bör göra för att undvika en tråkig dejt. Något av det viktigaste är att se till att träffas i en miljö där båda kan slappna av och känner sig trygga. Det är också viktigt att undvika att detjen ger känslan av att vara på en anställningsintervju, en känsla som lätt uppstår när man sitter mittemot varandra vid ett bord och dricker kaffe. Välj istället att göra något socialt på dejten, till exempel spela bowling med vänner, arrangera en picknick eller ta en eller ett par rundor minigolf. Ställ öppna frågor, var nyfiken och respektfull. Då är chansen stor att dejten blir en trevlig upplevelse som förhoppningsvis leder till en andra dejt..

Annonsering

Datingportalen.se är en webbportal som jämför och recenserar olika dejtingsajter.

Som med alla andra företaganden är det nödvändigt att täcka kostnaderna för att driva sajten, samt att gå med vinst. Därför får vi en hänvisningshonorar när vi hänvisar personer från vår sajt till en dejtingsajt, om personen registrerar sig och/eller köper en prenumeration.