Dejting: Allt du behöver veta

Om du nämner ordet ”dejting” till en grupp människor, kommer du troligtvis att få en mängd olika reaktioner. Vissa tycker att dejting är roligt och är inte rädda för att kasta sig in i vad den här världen har att erbjuda. För andra däremot är fallet något helt annat. Bara ordet kan ge en ont i magen och dåliga minnen.

Att hitta en partner att dela livet med är å andra sidan något de flesta önskar. Därför måste man vid någon tidpunkt i livet ta tag i saken och göra en insats själv. Om du inte är typen som kan prata med vem som helst när som helst, finns det mycket du kan göra. För det första finns det ett antal synsätt som man har som gör att det kan kännas läskigt att prata med någon man är intresserad av.

Detta är bland annat en av orsakerna till att nätdejting har blivit mer och mer populär de senaste åren. Faktum är att det har blivit så populärt att nätdejting nu blivit normaliserad i samhället. Detta har också lett till att det numera är väldigt många som använder sig av dejtingsidor, vilket ökar chansen att hitta en bra match.

I den här artikeln kommer vi att skriva om hur du kan lyckas med dejting och nätdejting. Dessutom kommer vi att skriva lite om de bästa dejtingsidorna just nu.

Problemet med dejting

Även om det finns människor som enkelt kan gå fram till vem som helst och börja prata med dem som om de har känt varandra hela livet, är detta något som är mycket sällsynt. Detta är ett scenario som kan vara mycket obehagligt. Frågan man måste ställa sig är varför man känner denna rädsla. Dina instinkter säger dig att du borde inleda en konversation, men du övertalar dig själv att det är en dålig idé.

För de flesta sker detta av två olika skäl. Dessa är övertänkande och synsätt. Övertänkande är något som alla upplever, men det är i vilken utsträckning du låter det påverka dig som avgör om det blir ett problem eller inte. Naturligtvis är det lättare sagt än gjort att sluta övertänka, men det finns likväl några saker du kan göra. För det första borde du inte ge dig själv tid att övertänka. Om du till exempel ser en person du vill prata med, gör det med en gång. Detta gör att du inte hinner tänka på alla skräckscenarier som inte skulle ha hänt ändå. Du kan också försöka förstå varför övertänkandet uppstår. När du gör det kommer det naturligt att vara ett mindre problem. Detta är naturligtvis något man måste jobba på, men något som är fullt möjligt oavsett utgångspunkt.

Det andra som sätter käpp i hjulet för många när det gäller dejting är synsätt. Det är så att alla har olika syn på allt, även om dessa sällan är rationella. Du kan till exempel tänka att det är läskigt att träffa nya människor. Det är då något du har lärt dig genom olika upplevelser i livet. Om du verkligen sätter dig ner och försöker förstå varför du tänker som du gör, kommer det med tiden inte att vara ett problem längre. Dessa synsätt uppstår bland annat eftersom du jämför dig själv med andra människor som är helt annorlunda än du själv.

Det är alltså så att om du känner ångest inför att dejta och träffa nya människor, tjänar det inget till att ge upp hoppet. Det finns en rad saker du kan göra för att träffa en potentiell partner. Vi kommer också att senare i artikeln skriva mer om vad du kan göra för att lyckas med dejting.

Så lyckas du med dejting

Många har en föreställning om att personen som är menad för dig förr eller senare kommer att komma in i ditt liv och ta dig med storm. Även om detta absolut kan hända är verkliga livet tyvärr inte som i filmer, och det här händer mycket sällan. Sanningen är att du måste ta initiativ för att hitta en person du passar ihop med. Detta är också något som kan kräva en del prövningar och misslyckanden, med det viktiga är att man inser att det är ok att misslyckas.

Som med de flesta saker i livet gäller det att vara modig. Och som med allt annat blir det så småningom helt naturligt. Om du är villig att utmana dig själv kommer du också att lyckas med dejting. Det är oftast så att de flesta andra tycker precis som du att det är läskigt att ta nästa steg. Detta gäller särskilt den första konversationen när man ser en person man kanske är intresserad av.

Detta är en av orsakerna till att allt fler människor vänder sig till nätdejting. Det finns en uppsjö med olika dejtingsidor på nätet, och det här är en bransch som ständigt växer. Olika sajter erbjuder olika sätt att träffa nya människor på, och många är inriktade på olika grupper. Till exempel så finns det sidor för personer som är över en viss ålder, eller en egen sida för personer som är homosexuella eller lesbiska.

Nätdejting gör det mycket lättare att träffa nya människor. De flesta sajter har egna tekniker för att matcha dig med en person som passar dig. Fördelen med en sådan teknik är att när du blir matchad med en person blir konversationen automatiskt mer naturlig. Och eftersom detta är mycket lättare än att träffa människor fysiskt, är det inte konstigt att nätdejting har blivit så populärt.

Så lyckas du med nätdejting

Även om nätdejting numera är något som används av många och inte är något skambelagt, finns det fortfarande saker man måste tänka på när man ska registrera sig på en dejtingsajt. Man är naturligtvis lite mer skeptisk när man letar efter en partner på nätet, och därför är det viktigt att presentera sig på ett ordentligt sätt.

Hur man gör detta på bästa sätt beror ofta också på vilken sida man väljer att registrera sig på. En tumregel är att man ska fylla i så mycket information i sin profil som möjligt. Det är också viktigt att man har tillräckligt med bilder så att potentiella matcher faktiskt vet hur man ser ut.

Din profilbild borde vara en högkvalitativ porträttbild där ansiktet visas framifrån. Därutöver borde du ha minst 2 till 3 ytterligare bilder. Det kan till exempel vara bilder som visar lite hur du är som person. Till exempel en bild där du gör något du gillar, en bild från en resa eller liknande. Du borde också ha några bilder som visar personlighet. Om du är en person med ett sinne för humor borde du också visa detta med hjälp av minst en av dina bilder.

Många sajter har också långa och detaljerade personlighetstester. Även om vissa av dessa kan ta lite tid, är det definitivt värt att göra det ordentligt. Dessa tester är ofta utvecklade av forskare för att optimera matchningen. Därför bör du ta detta på allvar när du börjar med nätdejting.

Dessutom är det också en del generell information du kan fylla i. Här är det två saker man ska tänka på. För det första är det en dålig idé att ljuga om till exempel längd, livssituation, barn och så vidare. Du får vanligtvis också möjlighet att skriva en text om dig själv. Undvik onödiga detaljer och text som kan uppfattas som frånstötande.

När du har blivit matchad med andra personer på en dejtingsajt, borde du egentligen inte tänka på allt för mycket. Även om det låter som en kliché så borde du vara dig själv. Detta gör också att en eventuell dejt inte blir obekväm, eftersom din personlighet i verkliga livet matchar den på dejtingsidan. Om du inte riktigt vet vad du ska skriva som ett första meddelande eller har ytterligare frågor så har de flesta dejtingsidor en mängd artiklar om just dessa ämnen.

På det hela taget är det enda som kan stoppa dig från att lyckas med dejting är du själv. Utmana dig själv lite och se vad som händer. Det säkraste sättet att förbli singel är nämligen att undvika att ta initiativ.

De bästa dejtingsajterna just nu

EliteSingles

EliteSingles är en sajt som vi tycker är mycket bra och som fick 5 av 5 stjärnor i vår recension. Den här sidan är skapad för personer med hög utbildning som söker en partner. Om du har hög utbildning är detta ett mycket bra alternativ för dig. Det bör nämnas att över 90% av användarna på denna sida är över 30 år, så om du är mycket yngre är detta kanske inte rätt dejtingsida för dig.

När du registrerar dig på den här sajten tar du ett personlighetstest. Det beror på att de använder en matchningsteknik som kräver så mycket imformation om dig som möjligt. Du får upp ett antal påståenden som du svarar på baserat på hur mycket du håller med. Sådana personlighetstester är bra för att maximera chansen att hitta en partner.

Precis som på de flesta dejtingsidor måste man ha ett premiummedlemskap för att få tillgång till alla de olika funktionerna. Priset på medlemskap varierar från 449 kronor per månad till 159 kronor per månad.

EliteSingles är en komplett dejtingtjänst till ett bra pris. Du får bland annat ett mycket bra matchningssystem och väldigt många användare. Antalet medlemmar är faktiskt över 14 miljoner fördelade över 19 länder. Över 120,000 av dessa är svenska, vilket är väldigt många.

Om du är intresserad av en fullständig recension av EliteSingles, kan du läsa den här.

Gratis registrering

Match

Match är en bra sida för dig som är ute efter något seriöst. Sajten har många svenska användare och får faktiskt över 6,600 nya svenska användare varje månad. I vår recension av Match gav vi tjänsten 4,5 stjärnor av fem. Det enda som drar ner lite är att det finns inaktiva användare. Med det sagt så får alla andra delar av tjänsten höga poäng.

Till exempel gillar vi verkligen att det inte finns några falska profiler. Det är dessutom en sida som är mycket seriös jämfört med vissa dejtingsajter som kan vara ganska ytliga. Du har också möjlighet att fylla i en del information om dig själv, vilket ökar chansen att hitta någon som passar dig.

Också Match erbjuder tre olika medlemskap. Priserna varierar också här beroende på hur länge du vill vara medlem. De tre olika medlemskapen kostar 379 kr, 249 kr eller 289 kr per månad. Det här är alltså en tjänst som inte heller är för dyr om man jämför med andra dejtingsidor.

Om du vill läsa en mer detaljerad recension av Match kan du göra det här.

Gratis registrering

Singles50

Denna sida är som namnet antyder skapad för personer över 50 år. De har över 60,000 svenska medlemmar, vilket är väldigt många med tanke på att detta är en nischsajt. Om du är intresserad av nätdejting och är över 50 år så är detta ett bra alternativ för dig. Nätdejting har de senaste åren också blivit populär bland de som är lite äldre. Detta beror delvis på att de inte har samma möjligheter som ungdomar att träffa nya människor.

Medan de flesta dejtingsajter erbjuder både gratis- och betalversioner är detta inte fallet med Singles50. Här måste du betala för att få tillgång till tjänsten. Det här är något ovanligt, men det positiva är att du då kan vara säker på att absolut alla medlemmar på sidan är seriösa.

Registreringen på Singles50 innebär bland annat att man tar ett personlighetstest. Testet är bra, och det finns inga onödiga frågor, men räkna med att spendera någonstans mellan 15 och 20 minuter på testet. Detta test gör det lättare att matcha dig med andra användare.

Som tidigare nämnts måste du betala för att använda tjänsten, men om du är intresserad kan du läsa en recension här. De erbjuder tre medlemskap som kostar 499 kr, 399 kr eller 299 kr per månad baserat på hur länge du vill vara medlem.

Gratis registrering

Annonsering

Datingportalen.se är en webbportal som jämför och recenserar olika dejtingsajter.

Som med alla andra företaganden är det nödvändigt att täcka kostnaderna för att driva sajten, samt att gå med vinst. Därför får vi en hänvisningshonorar när vi hänvisar personer från vår sajt till en dejtingsajt, om personen registrerar sig och/eller köper en prenumeration.