Vad är bäst att göra på första dejten?

Osäker på vart du ska ta med dejten på första träffen? Läs och få några tips

I klassiska amerikanska filmer ser man ofta att första dejten äger rum på en bio eller på stadens finaste restaurang, med en trerätters måltid. Anledningen till detta är förmodligen att det gör sig bra på film. Men i verkligheten rekommenderar de flesta dejtingexperter inte aktiviteter som dessa på första dejten. I den här artikeln kommer vi att förklara varför, och också vilka aktiviteter som vanligtvis passar bäst för första dejten.

Den här artikeln är främst skriven för män, eftersom det vanligtvis är mannen som bjuder ut på första dejten. Naturligtvis kan kvinnor också göra det och artikeln är fortfarande relevant om du är en kvinna.

Det enkla är ofta det bästa

Det finns flera skäl till varför första dejten borde vara så enkel som möjligt. För det första blir det mycket lättare för personen du bjuder ut att tacka ja om träffen inte kräver särskilt mycket investering. I vårt hektiska samhälle har folk mycket att göra, och att bjuda in till en aktivitet som kräver mycket tid och/eller pengar kräver mer av personen du bjuder ut. Därför blir risken stor för att den andra personen tackar nej om aktiviteten låter som en ganska stor investering.

Förutom att personen du bjuder ut kommer att vara mindre benägen att gå på dejt om den kräver mycket investering, kommer personen också att vara mindre benägen att gå på dejt om man inte kan lämna dejten när man vill. Detta gäller särskilt om du bjuder ut en person du har träffat via till exempel en dejtingsida. Vissa kan dra sig ur pga aktiviteter där man inte kan lämna om det skulle bli lite dålig stämning eller det skulle visa sig att ni inte passar bra ihop.

Exempel på sådana aktiviterar kan vara biobesök, långa promenader, olika upplevelser och liknande. Det är ju inte säkert att dejten kommer att bli lyckad, och då är det bra att kunna hitta på en ursäkt och åka hem så fort som möjligt.

En annan sak som du också riskerar att signalera om du bjuder ut på en dejt du måste lägga mycket pengar på är att du inte har så många alternativ när det gäller personer att gå på dejt med. Detta gäller särskilt om du bara har pratat kort med en person på en dejtingapp eller om du till exempel har träffat en person kort ute på stan.

De flesta singlar som har många alternativ väljer att hålla den första dejten så enkel som möjligt så att man kan undersöka om personen är intressant innan man investerar i mer resursskrävande dejter.

Detta är också en anledning att inte föreslå aktiviteter som bio- eller teaterbesök. Som oftast vill man framstå som att man har många alternativ på dejtingfronten, och har man det är det föga troligt att man skulle bjuda ut på en dejt där man inte kan lära känna den andra personen och undersöka om detta är en person man vill lära känna närmare.

Tänk på det, hur ska du ta reda på om ni passar bra tillsammans när ni tillbringar 3/4 av dejten i tystnad i ett mörkt rum?

Kom ihåg att särskilt de två sista tipsen inte alltid gäller. Om du till exempel känner personen lite från tidigare har du bra skäl att välja aktiviteter som kräver lite mer insats eller är lite annorlunda. Om du till exempel har en något annorlunda image eller generellt inte bryr dig så mycket, kan det också fungera att bryta mot principerna ovan. Dessa ska ses som en riktlinje och inget annat.

Tänk på dig själv

Du borde också tänka på dig själv när du bjuder ut på dejt. Hur mycket pengar vill du egentligen lägga på en dejt? Naturligtvis beror detta på hur mycket du dejtar, men om du planerar att gå på många dejter för att titta på alternativen kommer det att kräva mycket tid och pengar att gå på kostsamma och långvariga dejter.

Dessutom kan du också hamna i en situation där personen du har bjudit ut visar sig vara helt annorlunda än du trodde, särskilt när det gäller nätdejting. I sådana fall är det bra att hålla dejten så kort som möjligt.

Optimala aktiviteter för första dejten

Utifrån det som har skrivits hittills är det kanske inte så överraskande vilka aktiviteter för första dejten som kommer att föreslås.

Exempel på optimala aktiviteter för första dejten är till exempel att ta en kopp kaffe på ett kafé på dagen, en öl eller två på en bar på kvällen, en promenad i parken eller liknande.

Anledningen till att sådana aktiviteter är så optimala är att alla dessa förslag kräver lite tid och insats från båda parter. Det är också aktiviteter där ni kan snacka mycket och ta reda på om ni passar ihop.

En annan sak som också är viktigt att tänka på är att samma dag som personen kommer att träffa dig kommer han eller hon förmodligen att ha tusen ursäkter för varför han eller hon måste avboka dejten. Personen kan vara nervös, ha en dålig dag eller liknande.

Ju mer krävande aktiviteten är, desto större är risken att den andra personen väljer att avstå från dejten i sista stund. Detta gäller särskilt om du har träffat personen på stan eller på nätet.

Det finns fördelar och nackdelar med de olika alternativen som vi har beskrivit ovan. Den mest klassiska dejten är förmodligen att ta en fika. Anledningen till detta är att det fungerar. Det är en enkel aktivitet som inte kräver särskilt mycket tid och pengar.

Nackdelen med ett kafébesök är att det kan bli svårt att få till den helt romantiska stämningen. Detta blir enklare med en öl eller två på ett mysigare ställe på kvällen. I det avseendet kan det sistnämnda vara ett bra alternativ.

En promenad någonstans i staden kan också vara ett bra alternativ. Fördelen med en aktivitet som denna är att när man promenerar så ser man saker man kan prata om. Det gör det lättare att undvika pinsam tystnad och liknande.

Sammanfattning

Kom ihåg att dessa tips bara är riktlinjer. Det är absolut möjligt att hitta på andra aktiviteter än de som föreslås här, och många gånger kommer du också att gå på magkänsla och välja istället ett biobesök eller liknande. Det viktigaste är dock att förstå principerna bakom förslagen i denna artikel.

Råden i den här artikeln gäller också främst i de fall där du ska bjuda ut en person som du inte känner så väl. Om du känner personen bättre kommer det ofta att gälla lite andra principer än de som ligger bakom förslagen i den här artikeln.

Då är det bara att önska dig lycka till med ditt dejtande. Och kom ihåg att det inte är hela världen om du får ett nej, personen svarar inte eller liknande. Det finns faktiskt andra fiskar i havet så att säga.

Annonsering

Datingportalen.se är en webbportal som jämför och recenserar olika dejtingsajter.

Som med alla andra företaganden är det nödvändigt att täcka kostnaderna för att driva sajten, samt att gå med vinst. Därför får vi en hänvisningshonorar när vi hänvisar personer från vår sajt till en dejtingsajt, om personen registrerar sig och/eller köper en prenumeration.