Zoosk recension

Vad vi gillade

  • Användarvänlig sida
  • Flera sätt att matcha med andra användare
  • Jämn könsfördelning
  • Ingen falske medlemmer

Egenskaper

  • Bäst lämpad för: Det mesta
  • Gratis version: Ja
  • Premiumversion: Ja
  • Distribution: Jevn kjønnsfordeling
  • Största nackdelen: Färre svenska användare än andra sajter

Idag finns det en uppsjö av dejtingsidor att välja mellan. Det finns vissa sajter som marknadsför sig med reklam i TV som Match, och appar som “alla” har eller har haft som Tinder. I denna recension ska vi ta en titt på Zoosk. Även om det kanske är en tjänst som är lite mindre känd än andra aktörer, är det faktiskt en av världens största dejtingsidor.

Zoosk har över 40 miljoner användare över hela världen, och med det kommer också höga förväntningar på tjänsten. Vi har tittat på allt från användarvänlighet till priserna för tjänsten. Det är visserligen uppenbart att ett stort antal medlemmar inte nödvändigtvis återspeglar kvaliteten på tjänsten, men vi ska avslutningsvis ge en sammanfattande bedömning av tjänsten.

Alternativ till Zoosk

Registrering

När man går in på hemsidan för Zoosk finns det en ruta högst upp på sidan där man kan skapa en profil. Du kan välja att skapa ett konto via antingen Facebook eller Google, eller fylla i uppgifterna manuellt. Då fyller du i vilket kön du har och vilket kön du är intresserad av. Du anger också ditt födelsedatum, e-postadress och skapar ett lösenord.

När detta är gjort skickas du vidare till en sida för att ladda upp en profilbild. Det här är något vi rekommenderar att du gör med en gång och att du följer Zoosks tips. Det vill säga att du ska välja en tydlig och högkvalitativ bild utan distraktioner och med bara du på bilden. När bilden har laddats upp anger du din kroppstyp. Du kan då välja mellan smal, atletisk, genomsnittlig eller kraftigt byggd.

Du ska också svara på frågor som till exempel om du har barn, din utbildning, etniskt ursprung, din längd och om du röker. När du har svarat på dessa snabba frågor måste du bekräfta din e-postadress. Efter detta får du tillgång till Zoosk och du får också en introduktion till hur webbplatsen fungerar. Vi tycker att detta är mycket trevligt, eftersom det är något man sällan upplever.

På sidan som heter “min profil” har du också möjlighet att fylla i mer information om dig själv. Du kan också bekräfta din profil på flera sätt. Det här är en bra idé eftersom detta gör att du får fler intressenter. Bland annat kan du skriva en presentation om dig själv, beskriva din drömpartner, din drömdejt och fylla i intressen. Som med alla dejtingsajter är det alltid en bra idé att fylla i så många rutor som möjligt för att styrka din profil.

Startsidan

Startsidan är också den sida som heter “sök”. Här kan du se andra medlemmar och välja att skicka meddelande eller visa intresse. Du kan också ställa in sökningen utifrån dina kriterier. Sökinställningarna inkluderar ålder och avstånd. Du kan också välja avancerad sökning där du kan välja ett antal olika filter. Du kan alltså pricka av olika faktorer som barn, utbildning, religion, kroppstyp och så vidare. Du har också flera olika sätt att träffa andra användare på, men detta kommer vi till senare i artikeln.

Vi tycker att hemsidan är mycket snygg och enkel att använda. På vänster sida har du direkt tillgång till olika funktioner som Zoosk erbjuder, som till exempel kontakter, meddelanden och visningar. Visningar innebär att du kan se vem som har besökt din profil. Du får också olika tips om hur du gör din profil mer synlig.

Från startsidan har du också direkt tillgång till aviseringar, framhävning, chatt, min profil och inställningar. Framhävning gör att din profil blir mer synlig för andra användare. Detta kan vara en bra idé att använda i början för att sätta igång med att träffa andra användare.

Matchning

Som tidigare nämnts finns det flera olika sätt att träffa andra användare på Zoosk. En sak som är värd att nämna är att du själv borde ha en bra profil innan du börjar visa intresse för andra användare. Detta innebär bland annat att du har flera bra bilder och att du verifierar dessa. Dessutom borde du också fylla i all information som du kan fylla i. Det finns dock några undantag. Bland annat har du möjlighet att ange din inkomst, men det är något du borde undvika oavsett hur hög eller låg den är. Det är inte heller nödvändigt att ange vikt, eftersom det är något de flesta tycker är obehagligt.

Det första sättet att träffa andra användare är genom sökning. Här kan du, som tidigare nämnts, filtrera din sökning utifrån dina önskemål. Det som då händer är att du får upp en användare åt gången efter att du har valt filter. Du har då möjlighet att se bilder, namn, avstånd och all information som personen har valt att fylla i om sig själv. Du har också flera alternativ när det gäller vad du kan göra med profilen.

Ett alternativ är naturligtvis att visa inget intresse. Då klickar du bara på “nästa” högst upp i högra hörnet. Om du vill visa intresse kan du först antingen klicka på “smile” eller “like” till höger om användarens bild. För att kunna göra detta måste du verifiera din profil med ett telefonnummer. Detta gör att du kan vara säker på att du inte pratar med falska användare. Du kan också välja att skicka ett meddelande. Detta är kanske det bästa alternativet, eftersom du själv kan välja vad som skickas. Det sista alternativet du har är att skicka ett slags virtuell gåva. Här använder du Zoosks egen valuta. Till exempel kan du skicka en nallebjörn för 25 mynt eller ett halsband för 80 mynt.

Nästa sätt att träffa andra användare är något som heter “karusell”. Det handlar om en matchningsfunktion som påminner mycket om den man har på Tinder. Även här får du upp en användare åt gången. Du kan se personens bild och ålder och får ett antal olika alternativ baserat på intressegrad. Du kan välja att avvisa personen, gilla personen eller trycka på kanske. Du kan också välja att visa extra intresse genom att klicka på stjärnan högst upp till höger. Tänk på att du bara kan skicka dessa om du är en betalmedlem.

Det sista alternativet du har är vad Zoosk kallar “SmartVal”. Med den här funktionen används en algoritm för att hitta personer som passar dig extra bra. Det är utan tvekan en fördel när en dejtingsida har en sådan typ av matchningsteknik, eftersom det hela blir mindre ytligt. För att använda den här funktionen svarar du på en rad olika frågor om till exempel om du skulle kunna dejta någon som har barn och så vidare.

Betalt medlemskap och mynt på Zoosk

Till skillnad från de flesta andra sajter har Zoosk ett eget betalningssystem inne på sidan utöver betalt medlemskap. Betalningsmedlet man använder heter mynt. Du kan få dessa mynt även om du har ett gratismedlemskap och kan använda dem till flera olika saker. Som tidigare nämnts kan du använda dem för att skicka gåvor till andra användare eller framhäva din profil. Dessutom kan du också låsa upp fler matcher i “karusell” och få en bekräftelse när andra användare har läst dina meddelanden.

Men även om man kan göra mycket med ett gratismedlemskap innebär det också mycket begränsningar. Detta är något som är mycket vanligt på de flesta dejtingsidor. Med det sagt är det inte alla som låter dig testa tjänsten gratis först, men det gör Zoosk. Ett betalt medlemskap ger dig möjligheten att skicka meddelanden och chatta med andra användare, använda SmartVal och se vem som har besökt din profil.

Även om du kanske klarar dig utan möjligheten att se vem som har besökt din profil och SmartVal så behöver du möjligheten att prata med andra användare. Återigen är detta något som är vanligt på de flesta dejtingsidor, men det är fortfarande värt att nämna. Det gör att du behöver ha ett betalt medlemskap för att komma i kontakt med nya medlemmar. Priset på ett betalt medlemskap varierar beroende på hur länge du vill binda dig som medlem. Ju längre du väljer att vara betalmedlem desto billigare blir det.

Zoosk erbjuder tre olika medlemskap. Det första varar i en månad och kostar 250 kronor. Det andra varar i tre månader och kostar 170 kronor per månad. Det längsta medlemskapet är på sex månader och kostar 110 kr per månad. Medlemskapen är alltså inte så dyra om man jämför med andra tjänster.

Zoosk jämfört med andra dejtingsidor

Som du förmodligen har lagt märke till under artikeln är det flera aspekter av Zoosk som vi gillar mycket. Det är bland annat mycket positivt att det finns flera olika sätt att träffa nya användare på. Vi har tidigare sett dejtingsidor där man bara har möjligheten att hitta andra användare genom sökning. Dessutom kan dessa sökningar vara något svåra, eftersom alla profiler ofta visas i miniatyrbilder. Detta är dock inte fallet hos Zoosk, och vi gillade mycket deras matchningsfunktion.

Å andra sidan kände vi att det saknades ett mer djupgående personlighetstest. Du svarar visserligen på ett antal allmänna frågor, men i slutändan är det viktigaste att man hittar någon som har en personlighet man gillar. Vi säger inte på något sätt att detta inte är möjligt med Zoosk, men man behöver prata med personer längre än man hade behövt med ett djupgående personlighetstest. Det är faktiskt många dejtingtjänster som använder sig av sådana tester och en algoritm som analyserar svaren för att matcha dig med andra användare. Dessa tester är också ofta utvecklade av till exempel psykologer och är baserade på forskning.

Som tidigare nämnts är Zoosk inte en svensk tjänst. Detta är också fallet med de flesta dejtingsidor, men det varierar hur mycket detta påverkar tjänsten. Det är sajter som verkligen har satsat på den svenska marknaden, vilket leder till bland annat fler medlemmar. Det finns också sidor där du inte ens märker att sidan inte är svensk. Om detta är fallet med Zoosk har vi lite blandade känslor om. Som nämnts ovan, så har sajten över 40 miljoner användare världen över, vilket kanske har lett till att de har valt att inte satsa på ett litet land som Sverige.

Sajten har en del svenska användare, och enligt vad vi har upplevt är det också många attraktiva singlar på sajten. Det ska dock tilläggas att den här sidan naturligtvis inte är det mest optimala valet för svenska användare. Det kan jämföras med sajter som ElitSinglar och Match, där det verkligen känns som att de är optimerade för svenska användare.

Sammanfattande bedömning

Vi tycker att Zoosk är en bra tjänst för att träffa nya människor. Själva sidan är mycket användarvänlig och du kan enkelt navigera runt på sidan. Det är också ett stort plus att du kan välja olika sätt att träffa nya användare på. Även om detta borde vara en självklarhet för alla dejtingsidor så är detta ofta inte fallet. Sajten har många svenska användare, vilket också är en stor fördel. Det ska dock tillägas att det finns andra sajter som har ännu fler svenska användare.

Priserna för tjänsten är också ganska bra. Om du väljer det längsta medlemskapet betalar du bara 110 kronor per månad, vilket är väldigt lite. Detta är ett ganska snällt pris med tanke på att man faktiskt behöver ha ett betalt medlemskap för att komma i kontakt med människor genom tjänsten. Det är också något speciellt att man kan köpa mynt som kan användas inne på sidan. Konceptet med gåvor är också något som är unikt, även om du kanske föredrar att använda dina mynt till att framhäva din profil eller fler matcher i “karusell”.

Annonsering

Datingportalen.se är en webbportal som jämför och recenserar olika dejtingsajter.

Som med alla andra företaganden är det nödvändigt att täcka kostnaderna för att driva sajten, samt att gå med vinst. Därför får vi en hänvisningshonorar när vi hänvisar personer från vår sajt till en dejtingsajt, om personen registrerar sig och/eller köper en prenumeration.