Hur kommer man över sitt ex? 7 bra tips mot kärlekssorg

Hur kommer man över någon man älskar?
Hur kommer man över någon man älskar?

Det kan kännas omöjligt att vara glad igen eller hitta en ny, när du kämpar för att komma över ditt ex. Att göra slut kan vara oerhört tungt och det kan ta mycket tid för att återhämta sig.

Även om en naturlig del av kärlekssorgen är att dra till stan med vänner eller att krypa upp i soffan under en filt och äta massor med glass direkt ur paketet, finns det flera steg du kan ta för att bli bättre på lång sikt. Här får du våra 7 bästa tips för att komma över exet.

1. Ta dig tid att sörja

Hur lång tid tar det att komma över nån? Det låter kanske motsägelsefullt att du måste ta dig tid att sörja, men fortsätter du att fly från smärtan kan det ta längre tid att komma över ditt ex. Sorg är en viktig del av processen och är nödvändig för släppa tag om känslorna. Bearbeta känslorna och fundera över situationen, det är egentligen inte så dåligt som det verkar vara. Tänk på att inte idealisera ditt ex och måla upp en bättre bild av förhållandet än vad det egentligen var.

Hur länge kärlekssorgen varar beror på flera saker. Till exempel, är du rädd för att vara ensam? Kom det plötsligt utan förvarning? Upplever du situationen som ett svek? Hade du extra starka känslor för ditt ex? Allt detta kan bidra till att förvärra sorgen, och det kan hända att du behöver mer tid till att komma över hela situationen.

2. Håll kontakten till ett minimum

Vi rekommenderar att ha en så lugn återhämtning som möjligt. Försök inte vara vän med exet och håll kontakten till ett minimum. Det vore bra att undvika platser i en period, där du kan träffa på ditt ex. Du måste respektera dig själv och tänka på ditt eget välmående – det kommer före än att framstå som artig. 

Processen blir mer komplicerad om ni har barn tillsammans, men försök att ha klara regler hur kontakt ska ske. Det viktigaste för barnen är att ni båda samarbetar för att de ska ha det så bra som möjligt i en svår period, samt upprätthålla rutiner som känns trygga för barnen.

Ett praktiskt tillvägagångsätt med ett visst avstånd från exet kan vara lösningen, samtidigt som ni kan samarbeta väl när det krävs. Om det behövs, kan du få hjälp av en tredje part för medling och kommunikation. Det gör det lättare att komma över ditt ex samt se till att du inte blir för känslosam och därmed undviker bråk som kan göra det svårt för barnen.

3. Gör inte förhållandet bättre än vad det var

Som vi har nämnt tidigare, kan många börja idealisera sitt ex. Vid ett ögonblick kan du tänka att du aldrig finner någon så bra igen och att du aldrig kan älska någon så mycket. Du kan inte återskapa något du hade med någon annan men du kan faktiskt hitta någon som är bättre!

Nästa gång du börjar försköna ditt föregående förhållande, skriv ner en lista över alla saker som irriterade dig över ditt ex. Pröva att ha en realistisk syn på förhållandet. Använd tillfället till att tänka över vad du önskar och prioriterar i ett framtida förhållande och vilka värderingar som är viktiga för dig så att du kan hitta en bättre partner.

4. Umgås med dina vänner

Många som har kärlekssorg brukar isolera sig. Det kan vara bra att ha tid ensam till att bearbeta situationen men du har även nytta av att umgås med dina vänner. Långvarig isolering gör det svårt att komma över exet. Att gå umgås med någon du kan lita på och som du kan prata med är något som kan hjälpa markant. Ett bra samtal kan hjälpa dig att se situationen i ett helt nytt ljus.

Umgås med vänner, ta del av fritidsaktiviteter eller gå på spännande arrangemang. Träffa nya människor, läk sorgen med glädje och inse att det finns andra bra partners för dig där ut. Ta en paus från de dåliga tankarna.

5. Var fysiskt aktiv

Fysisk aktivitet kan hjälpa dig med kärlekssorgen. Vandring eller en löprunda i skogen är hälsosamt för både kropp och själ, samtidigt kommer du ut ur huset. Om du tränar i ett gym kan du komma i kontakt med nya människor och lära känna dem, något som har en positiv påverkan. Om det är för tidigt att gå till ett offentligt gym kan du alltid investera i gymutrustning för hemmet.

När du är aktiv utsöndrar du endorfiner – kroppens egen lyckosubstans. Endorfinerna gör dig glad och får dig känna bättre. Ett bättre självförtroende och hälsa gör dig även lyckligare.

6. One night stand och rebound kan hjälpa

En ny flört eller en one night stand behöver inte vara en dålig idé. Du går ut ur huset, får bort dåliga tankar för ett tag och får bevis att det finns fler fiskar i havet. Var öppen och ärlig om att du ännu inte är över ditt ex så att du inte leder någon annan till falska förhoppningar. Nu kan det vara bra för dig med lite romantik och spänning.

Du bör emellertid vara ärlig mot dig själv innan du tar rebound-vägen. Försöker du att fly från dina känslor? Är du verkligen bara rädd för att vara ensam? Var nyfiken på dina svar och döm inte dig själv. Det viktigaste är att du tar bra val så att du komma över ditt ex och bli bättre på lång sikt.

7. Fundera om det finns något annat bakom känslorna

Du kanske upptäcker att det inte finns någon kärlekssorg bakom de starka känslorna, utan snarare en rädsla för att vara ensam. Det är lätt att förväxla ensamhet med kärlekssorg. Kanske upplever du att du har idealiserat förhållandet helt från början, på grund av att du helt enkelt hade en bild hur förhållandet borde har varit.

När du får en klarare bild av situationen kommer det bli lättare att komma över de dåliga känslorna och ta grepp för att få det bättre. Kanske behöver du inte komma över exen, det må vara du som måste finna vad du verkligen vill ha i ett förhållande och hur du kan finna den rätta för just dig!

Annonsering

Datingportalen.se är en webbportal som jämför och recenserar olika dejtingsajter.

Som med alla andra företaganden är det nödvändigt att täcka kostnaderna för att driva sajten, samt att gå med vinst. Därför får vi en hänvisningshonorar när vi hänvisar personer från vår sajt till en dejtingsajt, om personen registrerar sig och/eller köper en prenumeration.