Mötesplatsen recension

Mötesplatsen är en av de bästa dejtingsidorna i Sverige, med väldigt många seriösa användare.

Vad vi gillade

  • Många användare i Sverige
  • Enkel och användarvänlig app
  • Seriösa och riktiga användare
  • Väl anpassad för svenska användare

Egenskaper

  • Bäst lämpad för: Seriösa användare
  • Gratis version: Ja
  • Premiumversion: Ja
  • Distribution: 50% pojkar / 50 flickor
  • Största nackdelen: Kan vara för många användare

De senaste åren har nätdejting gått från att vara nästan något skamfyllt i samhället till att bli något som är mycket vanligt. Medan man tidigare bara hade möjlighet att träffa en partner genom gemensamma vänner eller av en slump på evenemang, befinner vi oss i en ny tid. Även om detta fortfarande händer så vänder sig allt fler till internet för att hitta kärleken.

Eftersom det inte längre finns någon stigmatisering kring användandet av dejtingsidor, har detta också lett till att fler och fler använder sig av dejtingsidor. Detta gör också att chansen att hitta en partner blir mycket högre. Det är också så att det finns människor i alla åldrar på dessa sidor.

Mötesplatsen är en dejtingsida som har blivit mycket populär de senaste åren. Vi har testat tjänsten och kommer i denna artikel att gå igenom vår erfarenhet. Det handlar om alla olika delar av tjänsten, så att du som läsare får den bästa möjliga uppfattningen. Dessutom kommer vi att jämföra Mötesplatsen med några av de mest populära dejtingsajterna.

Registrering

Att skapa ett konto på Mötesplatsen skiljer sig inte avsevärt från att skapa konto på andra dejtingsidor. Du väljer först ditt kön och ålder (18-99 år). När du har gjort detta kommer du till en sida som heter snabbfakta. Här fyller du i lite allmän information om dig själv. Detta inkluderar bland annat om du har eller vill ha barn, arbete, om du använder tobaksvaror, utbildning och bostad. Dessutom fyller du i information som längd, kroppsbyggnad samt hår- och ögonfärg.

När du har fyllt i snabbfakta kommer du till en sida som heter “berätta lite om dig själv”. Detta är en text som visas när du presenteras för andra medlemmar på webbplatsen. Här skriver du helt enkelt lite generellt om dig själv. Det kan till exempel vara vilken typ av förhållande du söker och vad du gillar att göra på fritiden. Denna text ska inte vara alltför lång.

Dessutom måste du bekräfta din e-postadress. Detta bidrar till färre falska konton, vilket är mycket positivt. När du har gjort det, laddar du upp en profilbild. Du kan dock inte ladda upp vilken bild som helst, eftersom det finns vissa krav. Det ska vara en tydlig ansiktsbild av hög kvalitet. Dessutom ska det naturligtvis vara en bild på dig själv. Du kan inte använda en suddig bild eller en helkroppsbild som profilbild. Bilden måste godkännas innan den publiceras.

Startsidan

När registreringen är klar kommer du till Mötesplatsens startsida. Den påminner ganska mycket om Facebooks startsida. På den här sidan kan du posta vad Mötesplatsen kallar ett megafoninlägg. Ett megafoninlägg är nästan samma som en statusuppdatering på Facebook.

Något som drar ner helhetsintrycket är att designen på sidan är ganska rörig och ser lite gammaldags ut. Att det är rörigt motiveras med att det är väldigt mycket information på en gång. Dessutom visas det annonser på sidan, vilket sällan är positivt.

Naturligtvis finns det mycket mer än bara megafoninlägg på startsidan. Du kan navigera runt till alla undersidor som till exempel “min sida”, “meddelanden” och “sök”. Du kan också läsa Mötesplatsens egna inlägg på bloggen och andra medlemmars inlägg om nätdejting och dejting generellt.

De senare handlar bland annat om andra medlemmars erfarenheter och berättelser. Det kan till exempel vara lyckohistorier från par som har funnit varandra via Mötesplatsen och som delar sina erfarenheter. Mötesplatsens egen blogg innehåller till exempel inlägg som tips om dejting generellt eller “varför dejta en singelmamma”.

VIP-medlem

Om du vill ha alla funktioner som finns tillgängliga på Mötesplatsen måste du bli VIP-medlem. Priset beror på hur länge du vill binda dig. Du kan välja att endast betala för en månad, och då kostar det 349 kronor. Om du väljer 3 månader kostar tjänsten 249 kronor per månad. Det mest prisvärda abonnemanget är också det längsta, som är ett medlemskap i 6 månader. Då kostar tjänsten endast 149 kronor per månad, du får alltså mer än 50% rabatt på det ordinarie priset.

När du registrerar dig för ett medlemskap accepterar du också automatisk förnyelse. Detta är något som är viktigt att tänka på, eftersom man måste säga upp abonnemanget senast en dag innan nästa period börjar. Så länge du är medveten om detta finns det inga problem, och detta är något som är mycket vanligt på alla sidor där man måste betala en månatlig avgift för att vara medlem.

Fördelarna med att vara VIP-medlem inkluderar bland annat att du kan skicka så många meddelanden som du vill till andra medlemmar, samt att du får möjlighet att videochatta med andra användare. När du uppdaterar din profil kommer ändringarna också att vara synliga direkt. Dessutom kan du också läsa kontaktannonser och föra en dagbok. Den funktion som verkligen sticker ut när du är VIP-medlem är att du kan se vem som har “gillat” dig.

En indirekt effekt av att vara VIP-medlem är också att andra medlemmar kommer att se dig som mer seriös. Detta betyder ju trots allt att du faktiskt är seriös i sökandet efter kärleken. De gratis dejtingtjänsterna ses ofta som tjänster för en snabb flört, så när du lägger tid och pengar på detta är det bara positivt för potentiella partners. Naturligtvis är alla VIP-fördelarna också tillgängliga när du använder Mötesplatsens app i mobilen.

Gillningar, meddelanden och besökare

Du har en egen sida som heter “Gilla”. Här har du en översikt över alla du har gillat och som gillat dig tillbaka. Om du har ett VIP-medlemskap kan du också se vem som har gillat dig utan att du har gillat dem tillbaka.

Meddelandena är uppdelade i två grupper. Du har en sida för meddelanden från utvalda och en från övriga. Utvalda är från personer som matchar de kriterier du har angett, som till exempel att de är inom rätt åldersgrupp. Dessutom får du också meddelanden från Mötesplatsen i brevlådan för utvalda. Här kan du bland annat få rabatter på VIP-medlemskap, tips om hur du kan förbättra din profil och dejting i allmänhet, samt succéhistorier från Mötesplatsen.

De övriga meddelandena är allt som inte faller under “utvalda”. Dessa är till exempel meddelanden från personer som inte uppfyller dina kriterier eftersom de till exempel är för unga eller för gamla utifrån dina krav.

På sidan som heter besökare får du en översikt över alla som har besökt din profil. Detta betyder inte nödvändigtvis att de har “gillat” dig. Du får ett slags visitkort som visar personen som har sett din profil. Du har också statistik över hur många som har besökt din profil. Dessutom har du också en sida där du kan se vilka profiler du själv har besökt. Detta är en funktion som kan vara mycket användbar.

Matchningstest

Mötesplatsens eget matchningstest kan verka lite långt. Exempelvis är den del av testet som heter “personlighet” över 100 frågor lång. Men även om det här är något du faktiskt måste lägga ner en del tid på, är det något som är mycket positivt. Vi har i andra recensioner skrivit om dejtingtjänster där de enda kraven är utseende. Även om det bara handlar om att få en match, så gör det här testet allt mindre ytligt.

Testet består av fem olika delar. Dessa är personlighet, värderingar, intressen, kommunikation och samliv. Matchningstestet har utvecklats i samarbete med en relationspsykolog, och det har tagit flera år att utveckla testet. Det har bland annat testats på mer än 1000 norska par och är baserat på internationell forskning.

Testet går till på det sättet att du svarar på ett antal påståenden baserat på hur mycket du håller med på en skala mellan 1 och 7. Dessa är påståenden som “jag har chefsansvar på jobbet” eller “jag får snabbt nya associationer”. Vi rekommenderar att du tar detta test om du väljer att bli medlem hos Mötesplatsen. När du är klar får du en personlighetsanalys som ökar sannolikheten för att du får en lång och lycklig relation.

Sök singlar

Från startsidan kan du navigera till en sida som heter “sök singlar” till vänster. Det här är sidan där du söker efter andra singlar. Sättet detta går till på är något vi gillar mycket, och du har flera alternativa sätt att göra detta på. För det första kan du söka efter andra användare med hjälp av användarnamn. Detta kan verka som något som är lite onödigt, men man vet aldrig när man kan dra nytta av denna funktion.

För en standardsökning kan du ange olika krav som de som visas måste uppfylla. Dessa är standardkriterier som till exempel ålder och bostad. Om du väljer bostad kan du faktiskt också välja till exempel “i 3 angränsande kommuner”. Det är naturligtvis också möjligt att välja personer som bor i samma kommun som du själv. Dessutom kan du också välja att bara söka efter andra användare som är VIP-medlemmar, och om de har genomfört matchningstestet eller inte.

Det är också möjligt att göra en mer detaljerad sökning. Här kan du ange mer specifika krav för de personer som kommer upp i din sökning. Dessa inkluderar bland annat utbildning, jobb, politiska åsikter, vanor och liknande. Om du har en lista med flera kriterier som måste vara uppfyllda är detta en mycket bra funktion, eftersom du kan sortera bort personer som du ändå skulle avvisa senare.

Umgås

På startsidan kan du på höger sida hitta en sida som heter “umgås”. Här har du möjlighet att lägga upp bilder, samt bläddra bland bilder som andra användare har lagt upp. Denna sida fungerar i stort sett som en social plattform.

Det är också möjligt att välja vad man vill göra på en dejt. Här är alternativen många, och inkluderar bland annat bowling, promenad, ta en öl, konsert, teater, spel som biljard och så vidare. Du kan också se vilka aktiviteter andra har valt, så det här är ytterligare en möjlighet att hitta en dejt.

Det finns också roligare funktioner som till exempel quiz. Om du är VIP-medlem kan du skapa en quiz som andra kan ta. Du kan också ta andras quizer, även om du inte är VIP-medlem. Du har också möjlighet att skriva dagbok. Detta är inte en klassisk dagbok där du skriver om din dag, utan mer ett sätt att bjuda lite på dig själv. Här kan du till exempel dela tankar, citat eller ställa frågor som andra användare kan svara på.

Kundservice

Mötesplatsen erbjuder kundsupport via e-post. Om du har frågor kring medlemskap eller tjänsten generellt kan du använda deras e-postadress som är kundtjä[email protected] Du kan också kontakta dem via [email protected] om det gäller pressfrågor.

Eftersom e-post är något som generellt kan ta lite tid, har de också en egen sida som heter hjälp. Här har de samlat alla frågor som ofta ställs och fått bra svar. Detta gör det lättare för båda parter om det skulle vara något du undrar över.

Mötesplatsen jämfört med andra dejtingsidor

Det första vi verkligen gillar med Mötesplatsen är att det är en webbplats som är skapad för användare i Skandinavien. Detta innebär att Sverige är ett av de länder de fokuserar på, vilket resulterar i fler svenska användare. På de flesta dejtingsajter finns det ofta färre användare från Sverige jämfört med många andra länder.

Eftersom det här inte är en nischsajt kommer uppenbarligen mycket att vara ungefär samma som hos deras konkurrenter. Mötesplatsen är en bra dejtingsida, men du har alltid möjlighet att registrera dig gratis och prova på tjänsten. Det är en fördel att man faktiskt har möjlighet att ta ett djupgående personlighetstest som ökar chansen till bra matcher. Mötesplatsen är därför en mindre ytlig sajt än till exempel Tinder.

Slutsats

Mötesplatsen är en bra dejtingsida som fokuserar på de nordiska länderna. Detta innebär att du som svensk användare kan vara säker på att det finns tillräckligt många medlemmar från Sverige. Du har tillgång till en mängd olika funktioner, även om många av dessa kräver att man är VIP-medlem. Detta är inte något negativt, eftersom det här är vanligt hos alla dejtingsidor.

Vi rekommenderar Mötesplatsen om du är över 30, eftersom de flesta yngre användare som regel använder tjänster som Happn eller Tinder. Sajten gör det möjligt för dig att hitta singlar som passar just dig, särskilt om du tar matchningstestet.

Å andra sidan är det värt att notera att du kan bli överkörd av andra användare. Detta innebär att om du inte tar matchningstestet och inte är aktiv kommer du oftast inte att vara synlig för andra användare. En annan faktor som drar ner helhetsintrycket är att designen på sidan är lite gammaldags och rörig, men man kan nog räkna med att den kommer att uppdateras inom en snar framtid. På det hela taget är Mötesplatsen å andra sidan en bra dejtingsida om man är beredd att investera lite tid.

Annonsering

Datingportalen.se är en webbportal som jämför och recenserar olika dejtingsajter.

Som med alla andra företaganden är det nödvändigt att täcka kostnaderna för att driva sajten, samt att gå med vinst. Därför får vi en hänvisningshonorar när vi hänvisar personer från vår sajt till en dejtingsajt, om personen registrerar sig och/eller köper en prenumeration.