Recension av Tinder

Tinder är en populär app med många medlemmar i Sverige.

Vad vi gillade

  • Många medlemmar.
  • Få mycket av betalningsabonnemanget.
  • Både gratis och premiumversion.
  • Inga falska medlemmar.

Egenskaper

  • Bäst lämpad för: För de flesta
  • Gratis version: Ja
  • Premiumversion: Ja. 55 kr per månad
  • Distribution: Lika könsfördelning
  • Största nackdelen: En del ytlig app

Tinder har tre olika medlemskap; gratis, plus och guld. Som nämnts har du med gratisversionen ett begränsat antal gånger du kan dra åt höger under dagen. Du får också annonser och du kan bara se andra profileTinder är förmodligen den mest kända och använda dejtingappen i Sverige. Det är enkelt att skapa en profil och träffa nya människor. Tinder har fått ett rykte om sig att vara lite mer oseriöst än sajter som Match.com eller ElitSinglar, men vi har testat om detta är korrekt eller inte. 

I den här granskningen kommer vi att titta närmare på hur Tinder fungerar och utvärdera de olika aspekterna och funktionerna. Dessutom kommer vi att titta närmare på vilka som är de positiva respektive mindre positiva egenskaperna hos den här dejtingtjänsten. 

Alternativ till Tinder

Registrera ett konto och ladda ner appen

Tinder kan enkelt laddas ner i App Store eller Google Play Store till både mobilen, surfplattan och PC helt gratis. När du skapar en användare måste du bekräfta ditt konto med ett telefonnummer. Detta innebär att sannolikheten för att möta falska profiler är minimal. 

När du startar processen med att skapa en profil kan du lägga till sex olika bilder, namn, ålder, var du arbetar/studerar samt en liten introduktion om dig själv. Du behöver inte ange någon information som du inte vill ha med. Vi kommer att gå igenom några tips och tricks senare i artikeln på hur du gör din Tinder-profil så bra som möjligt.

Du kan också ansluta Tinder till både Spotify och Instagram. Detta ger de som ser din profil lite mer insikt, och vi rekommenderar att du gör detta. Tinder är inte heller en exkluderande tjänst. När du skapar en användare är det inte bara man eller kvinna, utan alla typer av kön och sexuell läggning, som du kan välja mellan. 

Alla åldrar är välkomna på Tinder, men det bör nämnas att över 80% av användarna är under 35 år. Detta innebär att du potentiellt har bättre chanser på mer traditionella datingsidor om du är lite äldre, eftersom det ofta finns fler äldre användare där. 

Hur du träffar människor på Tinder

Innan du börjar leta efter potentiella dejter måste du välja vilken typ av personer du vill se. Detta är i förhållande till kön, ålder och hur långt borta de ska vara. När du har bekräftat önskade inställningar kan du börja svajpa. Att svajpa innebär att du får se andra människor bilder och information, och att du sedan väljer att dra åt höger eller vänster. Om du svajpar åt höger väljer du att gilla personen. 

Svajpar du åt vänster avvisar du personen. Om två personer svajpar höger på varandra leder det till att de matchar med varandra, och ni kan nu chatta med varandra. Du kan inte se vem som har svajpat höger på dig om ni inte har matchat, om du inte har premiumversionen. Vi återkommer till detta senare.

Med den vanliga gratisversionen av Tinder finns det ett begränsat antal gånger du kan svajpa rätt varje dag. Gränsen ligger på högst 100 om dagen, vilket är ganska mycket. Vem du vill dra åt höger på är såklart upp till dig som användare, men vi vet att många svajpar åt höger på alla de ser. 

Detta för att senare utvärdera de som också svajpat höger på dig, för att effektivisera processen. Eftersom Tinder är mer fokuserat på utseende än andra datingappar kan det också vara en bra idé att försöka lära känna människor via chatten.

Olika medlemskap på Tinder

r inom en radie på 50 kilometer.

Med Tinder plus har du tillgång till flera ytterligare funktioner. Du har bland annat ett obegränsat antal “högersvajp”. Du har också möjlighet att gå tillbaka om du av misstag svajpar åt vänster. Detta är en mycket användbar funktion, eftersom det faktiskt är något som händer oftare än man kanske tror. 

Du har också förmågan att “supergilla” upp till fem personer om dagen. Detta innebär att personen du gillar kommer att se att du har gjort det när din profil kommer upp. Du får också ett “boost” varje månad vilket innebär att du kommer först i raden för andra som svajpar. Dessutom kan du också välja var som helst i världen som du vill se profiler från, och du slipper dessutom reklam.

Med Tinder guld får du samma extrafunktioner som med Tinder plus, plus ännu mer. Den största skillnaden är att du får möjlighet att se alla som gillade dig innan du väljer att svajpa åt höger eller vänster. 

Detta är för många skälet till varför de väljer guld framför plus, eftersom det tar bort mycket av besväret med att hitta matchningar. Dessutom får du också möjlighet att utforska “toppval för dig” med nya profiler varje dag. Det här är personer som Tinder väljer som är speciellt utvalda för dig. Den här funktionen gör det lättare att söka efter de personer som bäst passar dig.

Chattfunktionen på Tinder

När du och en annan person gillar varandra och “match” får ni möjligheten att prata med varandra via chatten. Du kan se en sida med nya matchningar som du ännu inte har chattat med, samt en logg över de du har chattat med. 

Det finns ingen gräns för hur snabbt du måste svara, men båda parter har möjlighet att radera matchningen när som helst. När du chattar med någon har du möjlighet att skicka gifs, men inte foton från din kamerarulle. Detta var möjligt tidigare, men funktionen togs bort.

Vi rekommenderar att du inte tar konversationen för seriöst och att du försöker ha kul. Eftersom de flesta på Tinder har många olika matchningar är det också viktigt att du sticker ut lite. Till exempel kommer du på Tinder inte så långt med att ställa många frågor om personen du pratar med. Det är också så att om du är man kommer du sällan att få det första meddelandet. Den bästa strategin för att chatta på Tinder är att skriva det som känns naturligt för dig, och att ha kul under processen.

Att få en dejt genom Tinder är relativt enkelt, eftersom du redan kommit en bra bit på vägen när du har matchat med en annan person. När ni har chattat lite kan du bjuda in till något “casual”. Detta kan till exempel vara en promenad, ett glas vin eller en kopp kaffe. 

Det finns flera som kan tycka att det är obehagligt att ha den första dejten hemma med någon de har träffat på nätet. Du vill troligtvis också undvika en dejt där du är bunden i flera timmar eftersom det sätter mycket press på båda parter. Du bör alltså spara 3-rättersmiddagen till en senare dejt när ni är bättre bekanta med varandra.

Hur får man flera matchningar på Tinder 

Eftersom du vanligtvis får mycket begränsad tid från den person som väljer att svajpa åt höger eller vänster på dig är det viktigt med en stark profil. Det finns många saker som får människor att välja att automatiskt svajpa åt vänster, och du vill såklart undvika dem. Naturligtvis kommer detta att variera från person till person, men det finns några saker du verkligen vill undvika på Tinder.

När det gäller foton är det flera saker du bör tänka på. Först bör du ha tillräckligt med bilder så att de som överväger dig faktiskt ser hur du ser ut. Vi rekommenderar minst fyra bilder, och kom ihåg att det är viktigt med hög kvalitet. Ha lite olika bilder där du gör olika saker. Till exempel kan du ha ett porträtt, en bild där du gör något du älskar och en rolig bild. Undvik selfies, spegelbilder och foton av dålig kvalitet. 

Om du använder bilder där andra syns, se till att de är i bakgrunden så att man förstår vem du är. Undvik också bilder som blir för ytliga. Även om du kanske har ägnat mycket tid på träning och kost, är det för många människor bilder inte attraktivt med bilder utan kläder.

När du skriver din profilbeskrivning rekommenderar vi att du håller den kort. Skriv inte en hel uppsats om vem du är och varför du är på Tinder. Till exempel kan du skriva ett “roligt fakta” om dig själv och varför man ska svajpa åt höger. Skriv inte något ytligt som att du tjänar mycket pengar eller något som blir för seriöst. De som har mest framgång på Tinder är de som försöker ha kul i processen.

Tinder jämfört med andra dejtingsajter

Eftersom Tinder först utvecklades som en mobilapp skiljer sig den här tjänsten sig i allmänhet mycket från de traditionella dejtingsajterna. Tinder har en stark prägel av att inte bara ska till för dejting utan också för underhållning. Det beror på att det är väldigt lätt att skapa en användare, och hela processen med svajpning kan vara lite som ett spel. Ett annat sätt den här appen sticker ut på är att den är mer ytlig än andra dejtingsajter. 

Bilderna är vad du huvudsakligen tittar på, eftersom ingen svajpar åt höger baserat på till exempel var du gick i skolan. Det finns också några användare som inte använder appen för att hitta en partner, utan bland annat för att få fler följare på Instagram eller allmän bekräftelse. Men även om detta är fallet finns det fortfarande mer seriösa människor och du kommer att träffa många som letar efter samma sak som du. Tinder har också många användare, vilket är mycket positivt.

Andra dejtingsajer, som ElitSinglar och Match, har långa, detaljerade personlighetstester. Detta gör att du kan matchas med människor som delar samma värderingar som dig och i allmänhet liknar dig. På Tinder är detta inte fallet och du bläddrar i hela biblioteket av användare som matchar de inställningar du har angett. Detta kan vara både positivt och negativt. På Tinder bör du till exempel vara beredd på att misslyckas mer än på en klassisk dejtingsida, men samtidigt finns det flera personer att potentiellt matcha med.

Sammanfattning

Tinder kan användas för både i mobilen och på datorn, men det är mobilappen som fungerar bäst. Det som verkligen är positivt med Tinder är hur många användare de har, och inga andra tjänster kan matcha dem på den punkten. Det ska sägas att de flesta användare är relativt unga. 

Om du vill ha en dejtingtjänst med mindre press som är lätt att använda, då är Tinder ett bra alternativ. Med de betalda medlemskapen har du också tillgång till ett antal funktioner som gör det lättare att få matchningar. Detta är också en tjänst som passar bra för dig som letar efter något mer avslappnat eftersom de flesta användare tar Tinder på mindre allvar än en klassisk dejtingtjänst.

De negativa sidorna av Tinder handlar lite mer om vad du letar efter och önskar uppnå med en dejtingtjänst. Eftersom det, som nämnt ovan, finns vissa användare som är på Tinder av andra skäl än att träffa en partner, bör du vara beredd på att du till exempel inte få svar på en match. 

Det varierar från person till person om detta är något som påverkar dig eller inte. Det är också, som nämnts, en ganska ytlig tjänst jämfört med andra tjänster. Detta beror delvis på att du inte har möjlighet att skriva information om din personlighet och allmänna värderingar. Tjänsten är också relativt begränsad om du har gratisversionen, även om medlemskap inte är så dyra. Det ska sägas att de betalda medlemskapen även är dyrare om du är över 30.

Tinder är alltså en plats där det är möjligt att träffa en partner, även om det kan ta lite längre tid än till exempel på Match.com. Så länge du inte påverkas av det faktum att det finns flera användare som inte letar efter en partner, är detta ett bra alternativ. Det kan också vara ett bra ställe att börja på om dejtingtjänster är nytt för dig, eftersom tjänsten tar dejting med en klackspark.

Annonsering

Datingportalen.se är en webbportal som jämför och recenserar olika dejtingsajter.

Som med alla andra företaganden är det nödvändigt att täcka kostnaderna för att driva sajten, samt att gå med vinst. Därför får vi en hänvisningshonorar när vi hänvisar personer från vår sajt till en dejtingsajt, om personen registrerar sig och/eller köper en prenumeration.