Tinder-tips

Nätdejting kan vara klurigt, och är något som alla hellre vill undvika. Även om det kan verka frestande att börja med nätdejting finns det en del saker man måste vara beredd på. Man måste lägga upp bilder av sig själv på en eller flera dejtingsidor, prata med främlingar som man inte vet om man har något gemensamt med, träffa en total främling på en ofta ny plats och liknande.

Många människor är också villrådiga om hur de ska gå till väga, och har på grund av detta föga framgång på Tinder och liknande dejtingappar. Om du inte haft någon tur på Tinder är det inget att förtvivla över. Det är inte så att potentiella partners tycker att du är oattraktiv.

Oftast beror det på att du antingen har för dåliga bilder helt enkelt, skrivit något konstigt i din presentationstext eller så är det du skriver tråkigt. Det är extremt många som är osäkra på detta område, och därför har vi bestämt oss för att skriva den här artikeln om olika tips för en bra Tinder-profil.

Lyckligtvis går det att göra något åt allt detta.

Det behöver inte vara perfekt

Det första som är viktigt att tänka på är att ingenting behöver vara perfekt, därför behöver du inte vänta med att börja med Tinder och andra dejtingsidor tills du har fått de perfekta bilderna eller vet exakt vad som är bäst att skriva. Ingen är perfekt på detta område och det är helt normalt att göra misstag.

Tänk på att personen i andra änden också gärna vill hitta någon att gå på dejt med, så det är inte så att det inte är tillåtet att göra några misstag. Bara du gör de viktigaste sakerna rätt är mycket gjort.

Vi kommer först att skriva om vilka bilder du borde ha, därefter kommer vi att skriva kort om vad du bör skriva i din Tinder-bio innan vi diskuterar vad man borde tänka på under själva konversationen.

Tinderbilder

Bilderna du har på Tinder är mycket viktiga. Detta gäller för all nätdejting generellt. Det är ingen hemlighet att bilder är den absolut viktigaste faktorn för om man lyckas eller inte på Tinder. Man vet så lite om den andra personen vid nätdejting att bilderna är det enda man har att förhålla sig till som ett första intryck.

Här är det många som gör fel, och det är bara att ta en snabb titt på bilderna på Tinder via sin egen profil eller låna det motsatta könets Tinder-profil för att se detta.

När det gäller bilder är det ju uppenbart att vi alla har olika utgångspunkter. Vissa är naturliga skönheter, och dessa kommer också att få mycket fler matchningar än oss andra på Tinder. Så är det bara.

Vi som ser mer normala ut måste jobba lite mer på våra bilder, men det är fullt möjligt att få till otroligt bra bilder som får många likes.

Detta bör du undvika

Så hur bör bilderna vara? Det första vi kan börja med är vilka bilder du borde undvika. Här kan listan göras lång, allt från det uppenbara till det mer komplicerade.

Det första vi kan börja med är att det som en klar huvudregel alltid är en dålig idé att använda selfies. Framför allt selfies som är tagna hemma hos dig är absolut olämpliga, selfies i badrummet är till exempel något av det värsta du kan välja.

Vissa selfies kan vara roliga och undantagsvis vara lämpliga som en Tinder-bild, men det är nog säkrast att inte använda dessa.

De flesta tycker också att man borde undvika att ta bilder med någon av det motsatta könet, särskilt om det till exempel är en bild av dig och en annan kille/tjej. Då är det lätt att tro att personen i fråga antingen är någon du har ett förhållande med eller liknande. Så det är alltså bara att undvika detta, oavsett om du tycker att det är en bra bild.

Naturligtvis är det okej att ha bilder med andra personer, men undvik alltså bilder med en annan person av det motsatta könet. Om du har en bild där du gör något roligt med flera personer är detta naturligtvis ofta ett plus, särskilt om du är i centrum på bilden.

Ett misstag som många gör när det gäller bilder är att ha bilder där det inte är så lätt att se hur man ser ut. Man har ofta några bilder där man själv tycker att man ser bra ut, och ofta är dessa av lite dålig kvalitet, eller så är det helt enkelt inte så lätt att se hela ansiktet eller liknande.

Det är oerhört viktigt att ha bilder av god kvalitet och att det också är lätt att se hur du ser ut. Om det inte går att se tydligt hur du ser ut på dina bilder, kommer många att tro att du har låg självkänsla och/eller försöker dölja något. Detta gör det naturligtvis lättare att swipa bort dig. Många har av en eller annan anledning bilder på halva ansiktet.

Så undvik alltså att använda selfies, bilder av dig ensam med en person av det motsatta könet eller suddiga bilder där det är svårt att se hur du egentligen ser ut.

Det estetiska är viktigt

Det viktigaste på bilden när det gäller det estetiska är hur du fysiskt ser ut, det vill säga hår, ansikte, kläder och liknande. Det är otroligt hur annorlunda samma person kan se ut på en bild beroende på om personen är välvårdad eller inte. Här finns det mycket att tänka på och vi kan nämna några saker nedan.

Ser ditt hår så bra ut som möjligt? Var det länge sedan du klippte dig? Om du är kille, är ditt skägg välvårdat? Om du är tjej, använder du för mycket smink eller liknande? Är passformen på dina kläder perfekt? Passar färgerna på kläderna din hudton? Undviker du kläder med stora tryck och liknande som tar fokus från ditt ansikte?

Här är det viktigt att inte ta genvägar. Det finns inte så mycket konkurrens på Tinder, men konkurrensen är ändå så pass hård att du inte kommer att vara framgångsrik om du inte har optimerat dessa saker. Om du är född snygg kan det vara ett litet undantag, men även då vore det inte så klokt att strunta i dessa saker.

Underskatta inte kroppsspråk och ansiktsuttryck

Förutom det estetiska underskattar de flesta också effekten av ansiktsuttryck, kroppsspråk.

Kroppsspråk är mycket viktigare än de flesta tror. Om du är en man och står eller sitter i kroppspositioner där du ser osäker, rädd ut eller liknande kan det tolkas som bristande manlighet, vilket oftast inte går hem hos kvinnor. Om du är en kvinna och visar upp ett stenansikte eller inte är särskilt tillgänglig på dina bilder, kan det ses som tecken på bristande kvinnlighet och värme, vilket kan stöta bort många män.

Ansiktsuttrycket är också oerhört viktigt. En bra idé kan vara att ha lite olika ansiktsuttryck på bilderna, till exempel att du ler på några av dina bilder och ser mer allvarlig ut på andra. Detta är dock inte ett måste, det viktigaste är nog att du inte ser sur ut på alla dina bilder. Om du ler på alla bilder du har är detta inte nödvändigtvis negativt, framför allt om du är en glad och positiv person.

När det gäller ansiktsuttryck och kroppsspråk i allmänhet är det nog viktigast för män att visa en blandning av styrka och värme. Det betyder inte att du ska lyfta vikter på bilden, utan att du visar att du är en man genom att ha ett bra kroppsspråk, men samtidigt visa värme med ett leende eller liknande. Detta är bara en riktlinje, så det är inget fel med att visa mer värme på en bild och mer styrka på en annan bild.

Försök också att undvika så kallat “se-så-snäll-ut-som-jag-bara-kan-kroppsspråk”. Detta är ofta fallet när du lutar dig mot kameran eller har ett ansiktsuttryck som ser lite vädjande ut. Detta är varken attraktivt för tjejer eller killar.

Underskatta inte bakgrunden

Bakgrunden är också en faktor som det motsatta könet fäster stor vikt vid. Genom dina bilder kan du också visa lite av din personlighet, och om alla bilder är tagna hemma i din egen lägenhet kommer man inte kunna lära känna den särskilt bra.

Använd gärna bilder där du gör saker du gillar. Oavsett om det är en bild av dig på en resa i Brasilien eller London, på en fjäll- eller skogstur, på stan med vänner, på ett berg på sommaren, på en skidresa, på landsbygden eller ett fält och så vidare. Det viktigaste är att du visar att du är en aktiv person som lever ett intressant och spännande liv.

Om du bara har bilder på dig själv i vardagsrummet, pojkrummet eller källaren, ger du intrycket av att du inte gör så mycket spännande, och det är som att be om att bli bortswipad.

Det var allt vi hade tänkt skriva om bilder. Det är extremt mycket man kan skriva så att det är omöjligt att beröra allt. Vi kommer dock att också prata lite om Instagram.

Anslut till Instagram

Detta är nog något av det mest effektiva du kan göra, särskilt om du är en man. Å andra sidan är det också det som kräver mest arbete. På Tinder kan man ansluta till Instagram, så att de som ser din Tinder-profil förutom att se dina Tinder-bilder också kan gå in och se din Instagram-profil.

Om du har lagt ner mycket tid på att bygga en bra Instagram-profil där du har bra bilder på dig själv och samtidigt visar att du lever ett bra liv och har många vänner, likes och följare kommer detta att vara en extra bonus som kan göra det lättare att lyckas på Tinder. Om du inte har en Instagram-profil är det dock något som kan ta upp till ett år eller mer, så det är inte för alla. Förtvivla inte om du inte har en bra Instagram-profil – det är inte nödvändigt utan snarare ett plus.

Måste man ha en bio?

En bio är alltså det du skriver i fältet under dina bilder. Enligt viss forskning kan detta förbättra dina matchningsresultat på Tinder drastiskt, men det är likväl viktigt att påpeka att det förmodligen är lättare att göra något fel än att få en otrolig boost. Det är inte så att du får mycket mer likes med en bra bio om du har dåliga bilder, eller att du inte får likes om du har bra bilder utan bio.

Om du ska skriva något, borde du skriva något kort och roligt. För närvarande finns det ingen regel om att man ska skriva seriös information om sig själv i bion, och om du gör det kommer du förmodligen att framstå som desperat. Vi rekommenderar därför att du bara skriver en lättsam mening om du ska ha med något, eller också struntar i att ha något i bion överhuvudtaget.

Vad borde jag skriva?

När det gäller vad man borde skriva kan det vara mycket svårt. Det kan ofta verka slumpmässigt vilken taktik som fungerar och vilken som inte fungerar. Borde man bara skriva något seriöst eller ska man bara skämta? Svaret för de flesta ligger nog mitt emellan.

När det gäller vad man borde skriva är också detta det område där det är svårt att ge konkreta råd. Något fungerar bra för vissa, medan något annat kan fungera bra för andra. Du borde också tänka på hur dina bilder ser ut och att det du skriver borde stämma överens med bilderna. Om du har bilder där du ser väldigt snäll ut kan det ofta vara konstigt om du försöker att framstå som mer nonchalant i konversationen.

Det första du skriver är kanske det viktigaste, eftersom detta avgör om konversationen har någon framtid. Om du är kille borde du vanligtvis skriva något mer än bara “Hej” eller “Du ser spännande ut”. Det här kan fungera, men det som fungerar bäst är att skriva något eller ställa en uppföljningsfråga.

Du kan gärna kommentera något på en av personens bilder eller kommentera något om honom eller henne. Alla gillar att prata om sig själva och det kan vara en bra taktik.

På det stora hela gäller det bara att framstå som normal och att man inte är desperat. Om konversationen blir tråkig får den andra personen också ta lite initiativ. Man är ju på Tinder för att ha kul och då är det inte så intressant att svara på frågor om vad man pluggar, vilken färg lägenheten har eller vilken tandkräm man använder.

Försök att styra samtalet till mer lekfulla, spännande och fängslande ämnen. Men kom ihåg att man måste tillåta sig själv att misslyckas ibland och ta tiden till hjälp.

Akta dig samtidigt att du inte framstår som fånig. Om det bara blir larv och fånerier, kommer det att bli svårt för den andra personen att ta dig på allvar.

Det är också viktigt att påpeka att du måste räkna med att behöva vänta lite för att få svar. Någon kommer att svara dig direkt, men det kan också ta lite längre tid, upp till ett par dagar. Så var tålmodig och undvik att skriva mer om han eller hon inte har skrivit något du inte har svarat på. Det behöver inte betyda att han eller hon inte är intresserad, men att han eller hon har mycket att göra och kommer att svara dig senare. Om du skriver mer då kommer du bara verka desperat.

Detsamma gäller för meddelanden till dig. Du behöver inte alltid stressa om du inte svarat, även om det av erfarenhet är klokt att svara relativt snabbt i början för att åtminstone inledningsvis hålla konversationen igång.

När borde jag ta initiativ till en dejt?

Något som kan vara svårt är naturligtvis när man ska börja prata om att man borde träffas. Som tumregel borde du inte vänta alltför länge med att göra det, samtidigt som man ska undvika att verka för desperat. Den andra personen är ju på Tinder för att hitta någon att träffa, men förväntar sig att veta lite om dig innan han eller hon vill träffa dig.

För de flesta räcker det att man har snackat lite lättsamt innan man bestämmer sig för att träffas. Man behöver alltså inte snacka i dagar eller veckor innan man kan bjuda ut den andra personen.

Det räcker att skriva något i stil med “Du verkar spännande, hade varit kul att träffas över en öl eller kaffe”, eller till exempel “Vi kunde kanske hitta på något roligt någon dag? Det hade varit riktigt skoj”. Det enklaste är ofta det bästa i detta fall, och oftast har den andra personen redan bestämt sig för om han eller hon vill träffa dig. Vad du skriver kommer därför troligtvis inte att vara avgörande, men är onekligen ändå viktigt.

Om han eller hon inte svarar betyder det inte nödvändigtvis att personen i fråga inte är intresserad. Det kan också innebära att personen i fråga antingen har mycket att göra, har bestämt dejt med någon annan från Tinder, är på Tinder endast för att chatta och/eller få lite bekräftelse eller liknande. Hur som helst blir det ingen dejt för dig i detta fall, men det finns andra fiskar i havet, så att säga.

Om personen vill träffas är det bäst att föreslå något enkelt, antingen en kopp kaffe på ett kafé, en promenad någonstans eller en öl på en bar eller liknande.

Avslutande tips

Det här är vad vi hade tänkt skriva om Tinder-tips i första omgång. Det är extremt mycket man kan skriva och vi kommer att skriva mer om ämnet senare.

Två viktiga tips det kan vara viktigt att avsluta med är följande: vikten av boost och vikten av att vara lite envis.

Det är hård konkurrens på Tinder och för att få så många likes som möjligt hjälper det mycket att köpa boost. Detta kostar pengar, men kan fortfarande vara värt pengarna eftersom du förmodligen kommer att få fler likes och därmed större chans att hitta några attraktiva singlar att dra på dejt med. Du behöver inte spendera så mycket pengar, men en boost i veckan någon gång på kvällen hjälper mycket.

Det är också viktigt att betona att du måste vara beredd på att Tinder kan vara en tuff marknad. Människorna på Tinder känner dig inte och har inget intresse av att du ska ha det bra. Därför kommer du ofta inte få några svar, och vissa kan också vara lite nonchalanta när de svarar. Många kommer att sluta svara mitt i konversationen, och många kommer också att avboka dejten precis innan ni skulle träffas.

Det är bara så Tinder fungerar, och om du inte kan hantera det har du tyvärr inget på Tinder att göra. Men det är avslutningsvis viktigt att påpeka att det kan bli svårt att få till en dejt om du bara matchar och pratar med en person åt gången. Det är som många gillar att kalla det, även om många inte gillar att erkänna det, ett så kallat “numbers game”.

Annonsering

Datingportalen.se är en webbportal som jämför och recenserar olika dejtingsajter.

Som med alla andra företaganden är det nödvändigt att täcka kostnaderna för att driva sajten, samt att gå med vinst. Därför får vi en hänvisningshonorar när vi hänvisar personer från vår sajt till en dejtingsajt, om personen registrerar sig och/eller köper en prenumeration.