Recension av Happn

Happn har över 70 miljoner användare världen över.

Vad vi gillade

  • Många medlemmar i Sverige
  • Användarvänlig app
  • Inga falska profiler
  • Både gratis- och premiumabonnemang

Egenskaper

  • Bäst lämpad för: För de flesta
  • Gratis version: Ja
  • Premiumversion: Ja. 139 kr per månad
  • Distribution: Jämnt uppdelat
  • Största nackdelen: Lite konkurrens

Alternativ to Happn

Allmänt om Happn 

Happn lanserades 2014 och har sedan dess utvecklats till att bli en av världens största dejtingtjänster. De har över 70 miljoner användare världen över med fler än 1,5 miljoner nya användare varje månad. Tjänsten är utvecklad i Frankrike och har för närvarande över 100 anställda.

Happn är en dejtingapp där konceptet går ut på att du kan hitta människor som du har passerat på gatan. Happn fungerar så att bara personer du har varit i närheten av visas i appen. Du får då möjlighet att gilla personen, och om personen gillar dig tillbaka kan ni inleda en konversation.

Tjänsten påminner något om Tinder, men det finns fortfarande en del saker som gör att de två skiljer sig från varandra. I den här granskningen kommer vi att presentera och överväga alla aspekter av tjänsten.

Skapa ett konto på Happn 

När du skapar en profil på Happn måste du göra detta via antingen Apple ID, Facebook eller ett mobilnummer. Detta för att undvika falska profiler, vilket är ett stort plus. Du kryssar även för vad du vill få ut av Happn. Alternativen är antingen ett kärleksförhållande, en mer lös relation, eller “får se!” Nästa steg är att ange hur lång du är, följt av hur muskulös du är.

Nästa fråga är hur bra du är på att laga mat. Här får du alternativen mikrovågsmästare, jag är en mästare på att beställa, jag har mina egna specialiteter, eller “kalla mig kock”. Efterföljande kommer en fråga om vilken typ av resestil du föredrar mellan vandring och ryggsäck, solstol och solkräm, eller kultur och vykort.

Den sista frågan är hur du är när du är ute på stan. Du får sedan alternativen; till sängs före midnatt, allt med måtta, eller ett nattdjur. Du kan lägga till upp till 9 olika bilder av dig själv. Dessutom kan du också välja att dölja din ålder, avstånd och om du är online.

Du kan lägga till allmän information som arbete, skola samt skriva lite om dig själv. Vi rekommenderar också att du ansluter Happn till både Instagram och Spotify eftersom det ger mer information om dig. Om ett fel har inträffat och fel kön har lagts till kan du också rapportera detta så att du kan korrigera det.

Så träffar du människor på Happn

När du har skapat en profil på Happn väljer du preferenser. Det här är den typ av människor du vill ska dyka upp i din feed. Du väljer kön och ålder enligt dina önskemål. Du kan också välja preferenser baserade på höjd, vilken typ av förhållanden de söker och hur de förhåller sig till festande.

När du har gjort det kommer alla som du passar eller är i närheten av och som lever upp till dina kriterier att dyka upp. Du har då tre val. Du kan välja att gilla, ignorera eller ge personen ett “hej”. Om båda gillar varandra har du möjlighet att starta en konversation.

Om du skickar ett “hej” kan dock personen du skickar det till se dig utan och ha gillade dig. Det är begränsat hur många sådana du kan skicka, men du kan få 5 “hej” per vän du hänvisar till appen. Du får också fler “hej” varje dag om du har premiumversionen, något som vi återkommer till strax.

Premiumversionen av Happn 

Förutom ett vanligt gratis medlemskap kan du också välja ett betalt alternativ som ger dig fler funktioner. Den största skillnaden är att du får en översikt över alla som har gillat dig. Detta är något som gör hela processen att få nya matchningar mycket enklare.

Du har också möjlighet att skicka ut 10 “hej” varje dag. Detta är också något som hjälper mycket med nya matchningar eftersom du får en automatisk matchning när du skickar ett “hej”. Det här är lättare än att vänta på att den andra personen ska gilla dig tillbaka. Du får också ett obegränsat antal likes varje dag i motsats till gratisversionen.

Dessutom har du också möjlighet att gå tillbaka om du av misstag ignorerat en profil när du svajpar. Detta är faktiskt en mer användbar funktion än man kanske tror. Dessutom slipper du reklam och får förmågan att filtrera bort profiler du inte vill se, samt aktivera osynligt läge och dölja viss information om dig själv.

Priset på premiumversionen av Happn varierar beroende på hur länge du vill ha medlemskapet. En månad Happn premium kostar dig 139 kronor. Du får 45% rabatt om du väljer att förbinda dig i 6 månader, dvs 75 kr per månad. Om du är riktigt nöjd med Happn Premium kan du binda dig i 12 månader och få tjänsten för så lite som 55 kronor per månad.

Chatta med personer du matchat med i Happn 

Som nämnt finns det två sätt att få matchningar i Happn. Antingen genom att två personer gillar varandra eller att du skickar eller får ett “hej”. När du har fått en matchning kan du skicka ett meddelande till personen.

Det är vår upplevelse att konversationerna går enklare än till exempel i Tinder, och det verkar som om folk på Happn verkligen letar efter att komma i kontakt med andra människor. Även om det borde vara självklart när två personer har gillat varandra så använder ändå många bara appar av den här typen för personlig bekräftelse.

På Happn är det kanske en faktor att du får en mer personlig kontakt eftersom ni antingen har sett varandra på gatan eller vet att ni har varit nära varandra. Du har möjlighet att skicka meddelanden, gifs och röstmeddelanden. Faktum är att du också har möjlighet att dela låtar som finns på Spotify, något vi gillar mycket.

Så skapar du en lyckad profil på Happn

Även om konceptet är baserat på det faktum att alla du ser i appen är människor du har passerat på gatan kommer du naturligtvis även att se flera människor som du bara har varit i närheten av.

Om du till exempel har på en livlig gata eller varit på en konsert kommer det att vara omöjligt att att ha sett alla som var där. Därför kan du inte lita 100% på att du får matchningar genom att folk kommer ihåg dig från gatan, och du måste därför även ha en bra profil. Det finns ett par misstag som du bör undvika när du skapar en profil, och vi ska nu gå igenom dessa.

För det första är det viktigt att du har bra bilder där man tydligt ser hur du ser ut. Undvik helst foton där du är med andra människor, eller placera dem senare så att de som ser din profil vet vem du är. Undvik bilder av dig själv i bar överkropp, selfies och bilder av dig själv i spegeln.

Ha lite variation genom att ditt första foto är ett porträtt och nästa till exempel är en hobby eller ett evenemang som du deltar i. Du vill försöka visa viss personlighet genom dina bilder även om du också har fyllt i lite information. 

Happn jämfört med andra dejtingtjänster 

Den största skillnaden mellan Happn och andra dejtingstjänster är att bara personer i din fysiska närhet kommer att dyka upp i appen. Om du till exempel laddar ner appen hemifrån och bor i en stadsdel i Stockholm, då kommer du bara att se andra som bor i eller har passerat samma stadsdel.

Det positiva med detta är att det blir lättare att komma i kontakt med människor i det lokala området eller personer du har passerat i verkligheten. Det negativa är att du då antingen måste stanna någonstans där många går förbi eller flytta runt för att få fram alla dina potentiella matchningar.

Detta är också en app där det är mindre press gällande samtal än till exempel på Match.com. Med detta menar vi att även om det är en dejtingtjänst så känns det mer “avslappnat” än andra tjänster. På ElitSinglar, till exempel, tar du ett långt och omfattande personlighetstest för att träffa människor som passar bra för dig. Detta är inte fallet med Happn, eftersom du får människor baserade på om du har varit eller är nära dem.

Något som också är positivt med Happn är att upplevelsen i sig känns ganska spännande. Detta gäller särskilt om du till exempel hittar någon du har sett i butiken eller på gatan. Detta gör att du också kan få en mycket mer naturlig konversation efter att ni matchar med varandra, eftersom det inte bara är två helt slumpmässiga personer i olika delar av landet som pratar med varandra.

Happn är alltså en app som är väldigt kul att använda och det är garanterat möjligt att få en eller flera dejter. Å andra sidan är det värt att notera att det, om du letar efter något mer seriöst, kan vara en idé att använda en tjänst som fokuserar mer på personlighet.

Det är som med andra dejtingappar även så att det finns vissa användare som bara använder appen för att få fler följare på Instagram och som inte är intresserade av att träffa nya människor. Det ska dock sägas att det inte finns så många av dessa på Happn som det gör på Tinder, men det beror mycket på att det också finns färre användare överlag på Happn. 

Sammanfattning

Happn är ett mycket bra koncept och en tjänst som är kul att använda. Det är också ett bra sätt att träffa människor på i ditt lokala område. Även om det hade varit optimalt om det bara var människor som du har passerat i verkligheten som dyker upp, är detta något som är omöjligt i praktiken. Om du letar efter snabba dejter kan vi rekommendera Happn, men det ska sägas att detta främst gäller Happn Premium.

Skillnaden mellan gratisversionen och den betalade versionen blir lite för stor för att det ska vara värt att spara de få kronor premium kostar. Funktionerna du får med premiumversionen är så bra och användbara att det är värt att välja den här versionen.

Det är också sant att det inte finns några falska profiler, vilket är mycket bra. Tyvärr finns det flera dejtingsajter där du måste vara extra försiktig för att inte luras av sådana profiler. Vi fann också att konversationerna gick mycket bra och att personerna du matchar med är välkomnande och vänliga. Detta är troligtvis baserat på känslan av att du har en lite extra personlig koppling till de du matchar med via den här appen.

Annonsering

Datingportalen.se är en webbportal som jämför och recenserar olika dejtingsajter.

Som med alla andra företaganden är det nödvändigt att täcka kostnaderna för att driva sajten, samt att gå med vinst. Därför får vi en hänvisningshonorar när vi hänvisar personer från vår sajt till en dejtingsajt, om personen registrerar sig och/eller köper en prenumeration.