En komplett guide till att lyckas med nätdejting

Nätdejting

Är du nyfiken på dejting och känner dig redo att träffa någon? Då kan det vara enklare än du tror att komma igång med nätdejting. Här får du en komplett guide hur du gör för att lyckas med nätdejting, inklusive hur du skriver en bra profil.

Varför du bör börja med nätdejting

Det finns många fördelar med nätdejting, särskilt för dig som har en hektisk dag med barn och arbete. Det är inte alltid så lätt att hitta en barnvakt för att gå ut på olika evenemang, nätdejting kan vara ett bra alternativ. Du kan hitta en partner direkt från hemmet i full komfort.

En annan fördel med nätdejting är att seriösa sidor använder sig av personlighetstester för att finna en god match för just dig. Du hittar snabbt fram till aktuella kandidater som har samma värderingar och önskemål som du, och väljer vem du vill komma i kontakt med. 

Hur vanligt är nätdejting i Sverige?

Nätdejting i Sverige blir allt mer vanligt. Det är svårt att ange en exakt siffra men många seriösa dejtingsidor uppger ett stort antal medlemmar. ElitSinglar uppger exempelvis att de har 300 000 användare i Sverige medan Match.com anger en siffra över 600 000 användare.

De allra flesta dejtingsidor i Sverige rapporterar en förhållandevis jämn könsfördelning. Det som däremot kan variera är åldersgruppen. Tinder och Happn är bra exempel på dejtingappar som har en väldigt ung användarbas, medan Match.com passar bra för dig mellan 25 och 55 år. Det finns också sidor för specifika målgrupper så att du enklare kan hitta någon som passar dina önskemål.

Välj en dejtingsida för just dig

Det är viktigt att välja den rätta dejtingsidan för att lyckas med onlinedejting. Det första du bör göra är att bestämma vad du själv är på jakt efter. Vill du ha en enskild dejt med smått flörtande eller söker du efter din framtida livspartner? Det finns en dejtingsida för alla smaker.

De flesta dejtingsidorna erbjuder gratis medlemskap för att testa plattformen och de olika funktionerna så att du inte behöver betala förrän du har fått en närmare titt på alla tjänster och funktioner som är tillgängliga.

Vi rekommenderar att du tar en titt på flera olika tjänster för att se vilken målgrupp de riktar sig till. Är plattformen riktat mot äldre användare? Yngre användare? Seriösa förhållanden?

ElitSinglar är ett gott exempel på hur en dejtingtjänst riktar sig mot människor med högre utbildning som är på jakt efter ett seriöst förhållande.

Var försiktig för falska dejtingprofiler och bedrägerier

Det finns dessvärre en del bedrägerier överallt på nätet, och dejtingsidor är inget undantag. Du kommer långt genom att välja en större, seriös dejtingsida som kontrollerar alla nya profiler men du bör ändå vara försiktig. Professionella bedragare är utbildade till att lura dig. Verkar någon för bra för att vara sann, kan det vara klokt att vara på sin vakt.

Typiska bedrägerier sker genom att partnern behöver pengar för att betala resan till dig, eller hjälp med att täcka betalningen till en nära familjemedlem. Du bör aldrig ange känslig information eller skicka pengar till någon du aldrig har träffat. Upplever du sådant beteende, bör du rapportera dem så fort som möjligt för att avslöja eventuella bedrägerier.

Hur gör jag en bra profil för att lyckas med nätdejting?

En bra profil bör både vara personlig och välformulerad. Skriv mest om dig själv och vem du är som person, inte vem du är på jakt efter. Texten behöver inte vara så lång, men den bör vara detaljerad. Du behöver inte avslöja allt om dig själv, tänk snarare att du ska väcka intresse till den som läser för att de ska ta kontakt.

Behöver du en hjälpande hand med din profil? Ta gärna en titt på andra dejtingprofiler för att få inspiration till hur du kan presentera dig själv på bästa möjliga sätt. Var inte rädd till att fråga om goda råd från vänner och familj om du har svårt att beskriva dig själv.

Tips till nätdejting: Välj en riktig profilbild

Det är viktigt att ha en bra profilbild för att göra ett gott första intryck. Du bör undvika gruppbilder eller bilder som inte visar hela ditt ansikte. Klassiska porträttbilder utan röriga bakgrunder är ett säkert val. Du kan även lägga till flera bilder i ditt album om du önskar att dela med dig bilder, här kan du även ta med hobbys samt fritidsintressen.

Se gärna rätt in i kameran för att göra bilden mer personlig och intim. Ha en avslappnad hållning och ett naturligt leende. Du behöver inte gå överstyr och försöka få fram den ”perfekta” bilden – de allra flesta föredrar profilbilder av äkta människor som ger en glimt vem de är som person, inte överdrivna professionella modellbilder. 

Från nätet till verkligheten: Tips till första dejten

Är tiden inne för att mötas i verkligheten och inte bara att chatta på dejtingsidan? Det är viktigt att inte vänta allt för länge för att träffas så det inte blir slöseri med tid. Det är dumt att spendera mycket energi på att skriva meddelanden men någon bara för att sedan inse att det inte finns någon kemi mellan er när ni väl träffas. Självfallet är det också viktigt att inte gå ut på första dejten för tidigt.

Du bör välja en plats där det är lätt att prata, gärna på en neutral plats och i en avslappnad miljö. Exempelvis kan en promenad i parken vara en bra idé, eller varför inte ta en kopp kaffe tillsammans? Ge full uppmärksamhet till din dejt och undvik att bli distraherad av mobilen eller prata om dina ex. Se till att du inte bara pratar om dig själv och se till att ställa frågor till din dejt så att ni verkligen lär känna varandra. Då blir det lättare att bedöma om ni vill träffas igen. Få fler tips för första dejten.

Annonsering

Datingportalen.se är en webbportal som jämför och recenserar olika dejtingsajter.

Som med alla andra företaganden är det nödvändigt att täcka kostnaderna för att driva sajten, samt att gå med vinst. Därför får vi en hänvisningshonorar när vi hänvisar personer från vår sajt till en dejtingsajt, om personen registrerar sig och/eller köper en prenumeration.